Jumaat, 3 Jun 2016

Menara Condong di Teluk Intan

Pada 28 Mei 2016 yang lalu, aku dan keluarga telah pergi ke Seberang Perak, Changkat Lada.  Kami bermalam di rumah ibu saudara sebelah ibuku yang aku panggil Acik Jam.  Tujuan kami di sana sambil untuk mengubati penyakit suamiku.  Suamiku telah membuat angioram di IJN dan selepas dibuat prosedur tersebut didapati 3 saluran darah di jantungnya  mempunyai sumbatan dan kemungkinan perlu dibuat bypass.  Sebelum dibuat bypass suami telah diarahkan cuti rehat dan menunggu surat dari IJN untuk tindakan selanjutnya.   Selang 2 minggu selepas cuti sakit, suamiku telah mendapat surat dari IJN untuk membuat MRI pada 23 Jun 2016.  Sebelum dibuat bypass atau MRI, kami mencuba dahulu cara perubatan islam.  Pada pandanganku adalah lebih baik berikhtiar daripada hanya menunggu sahaja. 

Keesokan harinya kami pergi ke lokasi tempat perubatan tersebut pada awal pagi.   Pintu rumah tersebut masih tertutup kerana Hajah Anis yang membuat perawatan tersebut tidak datang lagi.   Rumah tersebut merupakan  rumahnya yang kedua kerana ia tinggal di rumah lama. iAlhamdulillah tiada seorang pun yang datang lagi, maka kami dapatlah giliran yang pertama.  Cara rawatannya agak  ringkas hanya memerlukan nama pesakit, nama ibu pesakit dan tarikh lahir pesakit  Bahan ubatannya adalah air minum sahaja.  Air tersebut diminum dan dimulai dengan zikir kepada Allah dan selawat Nabi S.A.W.  Disamping itu, sebahagian air dibuat untuk merendam kaki selama setengah jam dan pesakit hendaklah berzikir dalam tempoh tersebut.  Bagus juga cara sedemikian, kerana pesakit boleh mendekatkan diri kepada Allah S.W.T.

Memandangkan keesokan harinya kami bekerja, terpaksalah kami pulang pada hari itu juga.  Sebelum pulang, suamiku membawa kami ke Menara Condong di Teluk Intan.  Walaupun aku dilahirkan di Bagan Datuk, Perak, inilah kali pertama aku melawat ke bangunan tersebut.


Menara Condong, Teluk Intan, Perak


Ruangan di tengah Menara Condong

Tangga naik ke tingkat atas
Tingkat atas di tepi keliling menara condong

Sejarah Menara Condong Teluk Intan

Gambar yang terdapat di dalam Menara Condong


Catat Ulasan